• +376 814 814

  • info@psicob.ad

Blog

Els propòsits del nou any

Els propòsits del nou any

Per PsicoB

L’entrada d’un nou any acostuma a venir de la mà de molts propòsits incomplerts que arrosseguem any rere any: que si aquest any em cuidaré més, que si m’apuntaré al gimnàs, viatjaré més, passaré més temps amb els que m’estimo, deixaré de fumar... alguns més habituals que altres però, la llista és interminable. El que sí que comparteixen és que la majoria es queden en “desitjos” que no acabem complint.

Per a que aquests desitjos es facin realitat hem de començar plantejant-nos si realment volem que es compleixin. En aquest punt podem plantejar-nos la següent pregunta: ho volem de veritat o només és quelcom que ens agradaria? El voler quelcom implica que estem disposats a renunciar a les excuses que nosaltres mateixos ens podem per no complir-nos. Si que és cert que ens agradaria canviar moltes coses, però canviar-les implica fer altres canvis que potser no ens resulten tant atractius. Potser ens agradaria anar al gimnàs perquè sabem que ens hem de cuidar però això podria implicar restar un temps de descans al que ara mateix no volem renunciar.

Un altre aspecte que ens pot apropar a complir amb els nostres objectius és saber per a què ho volem, quina finalitat estem perseguint. Què implicaria per a nosaltres el fet de aconseguir-ho? Connectar amb això pot ser una bona font de motivació per complir-ho. Pot ser que anar al gimnàs per si mateix no sigui un objectiu gaire motivant però si pensem en aquells texans que ens quedaven tant bé abans de festes i que ara no ens caben potser hi posem una mica més de voluntat.

I, per últim però no menys important, cal que aquests objectius estiguin ben formulats, i per això han de complir certs requisits:

-        Específic: si l’objectiu és molt ambigu com “vull cuidar-me més”, per molt que nosaltres sapiguem com ens agradaria cuidar-nos, difícilment connectarem amb les accions concretes que ens permetran aconseguir-ho. Quelcom més concret podria ser: “Manejaré verdura almenys dos cops per setmana”.

-        Mesurable: és important que comptem amb alguns indicadors que ens ajudin a saber si estem aconseguint allò que ens hem plantejant. Com sabré que ho he aconseguit? Quins canvis notaré? L’ideal és que aquests indicadors siguin mesures objectives.

-        Aplicable: a l’hora de plantejar-nos objectius és important que siguem realistes. És més probable que complim un sol objectiu que ens resulti mitjanament fàcil d’aconseguir que si comencem a fer la carta als Reis Mags de tot el que voldríem aconseguir, perquè ens podem col·lapsar. Ja anirem augmentant la dificultat a mesura que ho aconseguim però no cal que siguem tant ambiciosos de bon principi. D’altra banda, en aquest punt també és important tenir en compte que aquests objectius depenguin de nosaltres. Per exemple, si em proposo “millorar la meva relació de parella” no només depèn de mi i això ens pot conduir a la frustració. En aquest cas, podríem canviar-ho per corregir alguna cosa que fem que sabem que molesta a la nostra parella.

-        Encarat a resultats: com ja comentàvem, és important que tinguem en compte quins són els resultats que volem aconseguir a partir dels objectius que ens hem plantejat. Aquest punt ens serveix tant com a motivador com per establir els indicadors que ens ajudaran a saber si ho estem aconseguint.

-        “Temporalitzable”: saber que tenim tot un any endavant per aconseguir-ho pot fer que ens acomodem i acabem oblidant el que ens havíem proposat. El “dilluns que ve començo la dieta” n’és l’exemple més típic. Fixar-nos una data límit pot ajudar a que ens hi posem l’abans possible per aconseguir-ho. Per això també ens pot ajudar comunicar-ho a la gent del nostre voltant i prendre el compromís amb ells perquè, si més no, ens puguin ajudar a remoure les nostres consciències quan ens estiguem allunyant dels nostres objectius.

Siguin quins siguin els vostres propòsits per l’any 2017, que tingueu molt bona entrada d’any!

PsicoB
info@psicob.ad