• +376 814 814

  • info@psicob.ad

Blog

I tu, ets víctima o protagonista de la teva vida?

I tu, ets víctima o protagonista de la teva vida?

Per PsicoB

 

M’agradaria començar fent-vos reflexionar sobre tot allò que no us agrada de la vostra vida o que voldríeu canviar però creieu que no podeu. Circumstàncies o persones que creieu que no heu escollit però amb les que hi heu de conviure. Pot ser tenen a veure amb la vostra història vital, amb l’actitud d’alguna persona que forma part de la vostra vida, amb la feina...

Ara m’agradaria que penseu quant temps invertiu en queixar-vos de tot això i quins canvis heu aconseguit a través de la queixa. M’atreveixo a intuir que no gaires. Queixar-nos contínuament del que no ens agrada poques vegades ens porta a resultats diferents de cansar a les persones que ens envolten i mantenir el que no ens agrada a les nostres vides.

Ara m’agradaria proposar-vos que penseu què fa que, tot i no agradar-vos, segueixin presents en la vostra vida. Una resposta que us pot venir fàcilment al cap és “no ho puc canviar”. I pot ser molt encertada. Com a mínim, hi ha coses a la vida que no podem ni podrem canviar mai: la realitat, els altres i el passat. Ara bé, si que podem canviar l’impacte que tenen en la nostra vida. Com? En funció de la nostra actitud. Tot comença a partir d’on estem posant el nostre focus d’atenció. Si posem el focus d’atenció i els nostres esforços en canviar allò que no podem canviar, segurament ens quedarem enganxats en la queixa, essent víctimes de la nostra vida. En canvi, si ens centrem en allò que si que podem canviar, que sempre tindrà a veure amb nosaltres mateixos, ens convertirem en protagonistes de la nostra vida. Això és el que Covey anomena centrar-se en el cercle d’influència en comptes del centre de preocupació. Quan ens centrem en el cercle d’influència, les possibilitats de canvi s’expandeixen.

Què necessitem per poder ser protagonistes de la nostra vida?

1.      Acceptar tot allò que no podem canviar. Com més aviat acceptem de que hi ha coses que no podem canviar per molt temps i esforç que hi invertim, més aviat podrem invertir aquest temps i esforç en allò que sí que podem canviar.

2.      Fer-nos responsables de nosaltres mateixos. Això implica fer-nos conscients de nosaltres mateixos i veure de quina manera estem contribuint a les nostres circumstàncies i a tot allò que ens allunya del que desitgem. Implica veure quines de les nostres accions i decisions ens estan mantenint en aquesta situació, quins valors estem prioritzant i quines conseqüències estem evitant al fer-ho.

Viure la vida com a protagonistes de la nostra història implica que nosaltres escollim les nostres circumstàncies i que ens fem responsables de les conseqüències de les nostres decisions.

I tu, quina actitud vols mantenir a la teva vida?

Quines eleccions et mantenen allà on ets?

 

PsicoB
info@psicob.ad