• +376 814 814

  • info@psicob.ad

Blog

Perquè un psicòleg de l’esport?

Perquè un psicòleg de l’esport?

Per PsicoB

Des de PSICO B volem començar les nostres reflexions en matèria de psicologia esportiva al voltant de la nostra missió com apsicòlogues esportives.

Primer de tot creiem que és important clarificar dues qüestions: Quin paper juga un psicòleg en l’esport? i Perquè és de vital importància per a millorar o potenciar el rendiment dels esportistes?

Avui en dia, encara és una realitat que molts esportistes, i de fet el públic en general, tenen por o respecte al psicòleg perquè pensen que si el necessiten és perquè no estan sans mentalment. És un concepte que cal desmitificar d’arrel, ja que la feina del psicòleg esportiu no consisteix en solventar els problemes personals dels esportistes, ni tampoc és tractar atletes amb problemes mentals. El rol del psicòleg de l’esport és dotar i potenciar el rendiment esportiu, optimitzant cinc conceptes fonamentals: la confiança, la motivació, la concentració, el control de les pressions i la cohesió del grup en els esports d’equip.

Un altre aspecte a desmitificar és l’instantaneïtat de la tasca del psicòleg. Els atletes saben bé que per desenvolupar la seva tècnica han de passar anys d’entrenament, doncs l’entrenament psicològic necessita el mateix tipus de dedicació. Per tal que un atleta domini realment la seva ment, ha de dedicar anys de desenvolupament d’aquestes habilitats psicològiques.

Un exemple és Richard McKinney, campió mundial de tir amb arc. Sempre quedava en 4a o 5a posició en els mundials i no arribava a ser campió. Va decidir que havia d’entrenar-se més i va anant augmentant l’entrenament però seguia sense guanyar. Es va desanimar i va deixar de practicar esport, va aprendre psicologia i es va adonar dels seus errors.

Es va adonar que sempre intentava vèncer i ser millor que la resta i va decidir canviar el seu objectiu i es va centrar en ell mateix i en executar el tir perfecte. En aquella època estudiava Educació Física i va decidir tornar a la competició podent entrenar-se una hora al dia. Finalment va ser campió mundial al Japó i va batre tots els rècords. Practicava una hora al dia, però el que va aprendre és que no necessitava més pràctica física, sinó psicològica. ?

Per tant, per aconseguir bons resultats en qualsevol activitat esportiva no dependrà només de l’entrenament periòdic del cos, sinó que també dependrà d’una actitud mental adequada.

PsicoB
info@psicob.ad