• +376 814 814

  • info@psicob.ad

Blog

Com gestionar la finalització de la carrera esportiva?

Com gestionar la finalització de la carrera esportiva?

Per PsicoB

La carrera professional dels esportistes d’elit té una durada més limitada que la majoria de carreres professionals. La seva durada es veu determinada per les condicions físiques de l’esportista, fent que l’edat cronològica o una simple lesió puguin suposar la fi de la carrera esportiva.

Les conseqüències de la finalització de la carrera esportiva poden ser molt diverses, però els canvis que suposa en la vida de l’esportista poden requerir una capacitat d’adaptació per la qual encara no se sent preparat, generant forts sentiments de tristesa, por i frustració.

Per poder facilitar aquesta transició, haurem de revisar 4 factors:

·        L’espai que ocupava l’esport a la nostra vida: dedicar-se als esports d’alta competició pot fer que haguem de renunciar a molts aspectes de la nostra vida, fent de l’esport la nostra principal prioritat. Aquest fet fa que, un cop acabada la carrera esportiva, sentim una pèrdua de la nostra identitat i ens trobem perduts i incapaços d’iniciar un nou camí a la vida. En aquest cas és un bon moment per iniciar un procés d’autoconeixement, descobrint les nostres habilitats i interessos més enllà de l’esport per poder reorganitzar la nostra vida personal i professional de forma satisfactòria.

·        Percepció de control sobre la situació: com ja hem comentat, la finalització de la carrera esportiva pot presentar-se de forma imprevisible a través d’una lesió o per la pèrdua progressiva d’habilitats degudes a l’edat cronològica. Aquesta manca de control sobre la situació pot atemptar directament contra l’autoconfiança i l’autoestima de l’esportista. En aquest punt prendrà especial rellevància la gestió d’emocions com la por a la incertesa, identificant els punts forts amb què comptem i que ens ajudaran a prendre una actitud activa i augmentar la nostra sensació de control sobre la situació.

·        Planificació “post-carrera”: aquest factors està relacionat amb els dos anteriors i fa referència la preparació professional que s’hagi realitzat, o no, paral·lelament a la carrera esportiva. És habitual trobar joves que estan estudiant una carrera universitària d’acord als seus interessos a l’hora que es dediquen a la carrera esportiva. D’aquesta manera, en finalitzar la seva carrera esportiva, la transició a la vida personal i professional fora de l’esport de competició serà més ràpida i fluida, i probablement estarà acompanyada de majors nivells de satisfacció i emocions agradables.

·        Suport social durant la retirada: un cop acabada la pròpia carrera esportiva, és probable que perdem el contacte amb altres companys esportistes que ens han acompanyat i han estat una font de recolzament durant aquesta. Així doncs, arriba el moment de centrar-se en la família i altres vincles no relacionats amb l’esport, així com establir noves relacions en altres àmbits que ens puguin ajudar a superar aquesta transició amb el seu suport. Mantenir una xarxa social de qualitat és un factor protector per a qualsevol crisis que ens pugui afectar.

Finalment, no voldria acabar l’article sense animar-vos a interpretar els canvis com una oportunitat de creixement i superació, per molt difícil que pugui semblar a vegades, ja que l’actitud amb que els enfronteu serà decisiva per aprofitar aquesta oportunitat i descobrir nous camins de satisfacció i autorealització.

PsicoB
info@psicob.ad