• +376 814 814

 • info@psicob.ad

Blog

LA INFLUÈNCIA I L’ESTIL DE TREBALL DELS ENTRENADORS

LA INFLUÈNCIA I L’ESTIL DE TREBALL DELS ENTRENADORS

Per PsicoB

INFLUÈNCIA

Per a ser un bon entrenador de s’han de combinar diversos elements claus per tenir èxit: primer és bàsic el coneixement de l'esport, tenir habilitats per ensenyar, comptar amb unes bones tècniques de comunicació i coneixements sobre la conducta humana.

La relació dels entrenadors amb els esportistes joves pot influir decisivament en el seu autoconcepte i  la seva autoestima. De fet, l’entrenador pot fer molt per millorar els recursos psicològics dels seus jugadors.

 

Per exemple: tindrà una influència negativa un entrenador que insulti als seus jugadors («sembles idiota!»), els menyspreï («ja estàs fent una altra vegada el ridícul!»), els ridiculitzi davant els seus companys («xaval, la canastra no està a l'edifici del costat!») i els renyi sense explicar-los perquè ni oferir-los la possibilitat de rectificar en el futur («no dónes una; no feixos més que fallar!»), utilitzant, a més, frases que poden vincular l'actuació esportiva al valor com a persones («no ho saps fer gens!, ets un desastre!»).

 

No obstant això, tindrà una influència positiva l'entrenador que eviti el comportament anterior i, en el seu lloc, apliqui les següents estratègies:

 • definir amb claredat i precisió els objectius que els jugadors han d'aconseguir.
 • ajudar als jugadors per aconseguir tals objectius i confiar en ells pacientment.
 • delimitar amb claredat les conductes que conformen el rendiment esportiu i referir-se a elles de forma específica.
 • corregir als jugadors constructivament, assenyalant-los el que fan malament però deixant-los clar que es tracta i donant-los l'oportunitat de rectificar-ho.

 

ESTIL DE TREBALL

 

L'estil de treball de cada entrenador ha d'adaptar-se a les circumstàncies particulars que estiguin presents en el seu equip. No obstant això, un greu problema, per desgràcia estès, és que els entrenadors de jugadors joves tendeixen a imitar l'estil de funcionament dels entrenadors d'equips d’elit. Aquesta tendència pot resultar molt perjudicial per als nens i adolescents sota la responsabilitat d'aquests entrenadors.

El millor entrenador de jugadors joves no és el que imita automàticament als entrenadors de major prestigi, sinó el que és capaç de treballar considerant les característiques específiques del seu equip, entre elles l'edat dels seus jugadors i els objectius generals que haurien de complir-se.

L'entrenador de jugadors joves no ha d'oblidar que ser entrenador de nens i adolescents implica una gran responsabilitat.

Els jugadors són persones, amb les seves il·lusions, interessos, aspiracions, sofriments, alegries, emocions de tot tipus..., i es posen (o els posen) en mans de l'entrenador perquè aquest els dirigeixi correctament.

L'entrenador, vulgui o no, té una responsabilitat que va molt més allà d'un resultat esportiu, doncs a través del seu comportament pot beneficiar o perjudicar les vides dels jugadors joves que depenen de les seves decisions i accions. Aquesta responsabilitat exigeix que l'entrenador de jugadors joves cuidi, especialment, aspectes de la seva conducta com els següents:

 • no actuar capritxosament; meditar acuradament les decisions que afecten als seus jugadors.
 • tractar als seus jugadors amb dignitat i respecte.
 • exigir als seus jugadors esforç i rendiment, però donant-los l'oportunitat real de respondre satisfactòriament a aquest nivell d'exigència.
 • proporcionar als jugadors informació sobre el que fan (feedback).
 • tenir paciència amb els jugadors.
 • diferenciar les conductes dels jugadors dels resultats de tals conductes.
 • felicitar als jugadors pel seu esforç i els seus progressos, amb independència dels resultats dels partits.
 • Les persones encarregades de contractar a un entrenador per treballar amb jugadors joves, han de valorar la seva capacitat com a formador abans que els seus coneixements tècnics.
PsicoB
info@psicob.ad