• +376 814 814

  • info@psicob.ad

Blog

La psicoteràpia és per a valents, no per a bojos

La psicoteràpia és per a valents, no per a bojos

Per PsicoB

Sovint ens trobem amb frases de l’estil “jo no estic boig/boja”, “el temps ho cura tot” o “jo ja sé el que em passa” quan es proposa d’anar al psicòleg.  

Al final, el que hi ha darrere d’aquestes frases és por. Por al que pensaran de mi, por a que no ens agradi el que ens pugui dir el psicòleg, por  descobrir coses de nosaltres mateixos que ens hem estat negant moltes temps, o fins i tot por a admetre que no trobem els recursos adequats per resoldre una situació que ens està provocant patiment.

Anar a teràpia no implica que tinguem alguna “tara”, ni que haguem de canviar la nostra forma de ser, ni que tinguem un problema. Igual que no assumim que ningú que vagi al metge, o al fisioterapeuta, o al dentista, o a qualsevol altre professional de la salut, té un problema fora del comú, anar al psicòleg no ens converteix en éssers estranys. En tot cas, anar a teràpia implica que ens atrevim a cultivar el nostre benestar i la nostra felicitat.

A més, si bé és cert que el temps moltes vegades ajuda a deixar enrere situacions de dolor, també és cert que si aquest dolor no s’ha gestionat adequadament, pot acabar sent una càrrega que arrosseguem i que ens genera patiment. Està molt bé que ens donem l’oportunitat d’afrontar les situacions doloroses sense buscar ajuda professional, però negar o intentar posposar el dolor no el fa desaparèixer, sinó que l’allarga. Així, anar al psicòleg també implica que no ens resignem al que “ens ha tocat viure”, sinó que busquem activament el cóm ho volem viure.

Finalment, està molt bé ser conscients del que ens passa i, encara més, ningú ho sabrà millor que nosaltres. Però si ens està passant quelcom que no ens agrada i no ho estem canviant, pot ser que ens vingui bé una ajuda que ens permeti veure com ho volem resoldre i quins recursos hem de posar en marxa.

Per això, anar a teràpia és de valents; perquè aquells que hi van han estat capaços d’enfrontar-se a les seves pors i emprendre un camí d’autoconeixement, que no sempre és còmode, però els conduirà a responsabilitzar-se del seu benestar i la seva felicitat. 

PsicoB
info@psicob.ad